مرداب‌های شمال در تسخیر شیطان

-پایگاه خبری رادیویی نوای قلم -۱۴۰۲/۰۵/۱۰ -اخبار کد: 661 _
مرداب‌های شمال در تسخیر شیطان

️ مرداب‌های شمال در تسخیر شیطان بنفش

روزنامه ایران- بیش از یک دهه از ورود «سنبل آبی» به اکوسیستم‌های آبی کشور می‌گذرد؛ گونه‌ای مهاجم و خوش خط و خال که به سرعت تکثیر پیدا کرده و فرصت بقا و حیات را از تمامی موجودات اکوسیستم طبیعی و بومی سلب می‌کند. طی این سال‌ها، مبارزه با این قاتل خاموش یا شیطان بنفش، به صورت مکانیکی و دستی انجام شده و هر بار با صرف میلیاردها ریال اعتبار، هزاران تن سنبل آبی جمع‌آوری شده و دفن می‌شود. گیاه قاتل اما به این راحتی‌ها دست‌بردار نیست و به دلیل قدرت زادآوری و تکثیر بسیار بالا، کمتر از یک هفته دیگر، مجدداً رشد کرده و ریشه‌هایش را مستحکم‌تر از همیشه تا گلوگاه اکوسیستم آبی فرو می‌برد.

طبق گفته «بیژن یعقوبی» عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور و متخصص گیاهان مهاجم و علف‌کش‌ها به «ایران»، «سنبل آبی» از نظر ظاهری جزو زیباترین گیاهانی است که در طبیعت وجود داشته و بدون مداخله انسان تکثیر پیدا می‌کند. این گیاه مهاجم، مصرف آب در اکوسیستم‌های آبی را تا ده‌ها برابر افزایش داده و از طریق تعرق از سطح برگ‌ها، آب زیادی را به هدر می‌دهد.

طی این سال‌ها نیز بشر به اندازه‌ای به کسب دانش و علم نائل شده که منطقی‌ترین، علمی‌ترین و کارآمدترین روش برای مبارزه با سنبل آبی را برگزیند. گیاهی مهاجم و غیربومی که نیم قرن پیش زیستگاه‌های آبی آفریقا را نیز آلوده کرده و با سلب حیات زیستمندان، به مهاجرت میلیون‌ها نفر انجامید؛ البته امروزه با بهره‌گیری از مجموعه‌ای از روش‌های علمی، این زیستگاه‌ها احیا شده و بسیاری از افراد مهاجر به خانه و کاشانه خود بازگشته‌اند.

طبق گفته این عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، مطابق تجربیات جهانی 2 راه‌حل (مبارزه بیولوژیکی و شیمیایی) برای مبارزه با سنبل آبی در اکوسیستم‌های آبی کشور از جمله تالاب انزلی، جواب می‌دهد. مشکل اینجاست که وقتی می‌گوییم مبارزه شیمیایی، گروهی که تخصص و علم کافی ندارند، داد و بیداد به راه انداخته و بقیه را متهم به ورود سموم و علف‌کش‌ها به تالاب‌ها و نابودی این اکوسیستم‌های آبی می‌کنند؛ این در حالی است که این افراد هنوز نمی‌دانند که بیش از صدها علف‌کش در دنیا وجود دارد که از بی‌خطرترین داروهایی نظیر آسپرین نیز بی‌خطرترند. بنابراین استفاده از آنها در تالاب‌ها و اکوسیستم‌های آبی هیچ اشکالی ندارد.



#روزنامه ایران