۰۸/آذر/۱۴۰۳
اخراج بازرسان فرانسوی و آلمانی، مطابق NPT حق ایران است
سید مصطفی خوش چشم، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با «ایران»: تروئیکای اروپایی پس از حصول توافق ایران و امریکا بر سر تبادل زندانیان، احساس میکنند که از قضایا عقب ماندهاند. آنها با توجه به اینکه امریکاییها در زمان مذاکرات غیرمستقیم بر سر این موضوع دخالت شان ندادهاند، سعی میکنند تا به شکلی نارضایتی خود را جلوه دهند و در پروسه اجرای این توافق هم تا آنجا که بتوانند نقش منفی را بازی کنند.
براساس قطعنامه 2231 حامی برجام، در ماه اکتبر تحریمهای صادرات و واردات موشکی ایران لغو میشود و ایران میتواند به خرید و فروش سلاح و تکنولوژی موشکی بپردازد. از همین رو از چند ماه پیش، اروپاییها تهدید میکردند که مکانیسم ماشه را اجرایی خواهند کرد تا بتوانند کل برجام را از بین ببرند. اما یک اتفاق، تصمیمگیری را عوض کرد. پس از رونمایی از دو موشک هایپرسونیک خرمشهر 4 و فتاح و مجموعه اقداماتی که جمهوری اسلامی پیش از آن انجام داده بود، اروپاییها به همراه امریکا، یک پله عقبنشینی کرده و مدعی شدند که به جای اجرای مکانیزم ماشه و برهم زدن برجام، فقط تحریمهای شخصی اروپا و امریکا بر ضد خرید و فروش موشک توسط ایران را به اجرا میگذارند. پر واضح است که حتی اگر اروپا و امریکا، ایران را تحریم نمیکردند هیچگاه به خرید و فروش موشک با ایران نمیپرداختند. حالا سایر کشورهایی که در این زمره قرار ندارند از چند هفته دیگر میتوانند با ایران به خرید و فروش موشک و تکنولوژی موشکی بپردازند.
ایران مانند هر کشور دیگری مجاز است که اگر بازرسان آژانس را ناصالح تشخیص دهد، به داخل کشور راه ندهد یا بازرسان حاضر در کشور را به دلایلی که خود میبیند، اخراج کند. این یکی از حقوق مسلم هر کشور عضو ان پی تی است و ایران هم در چهارچوب همین حقوق دست به چنین اقدامی زده است. در حالی است که آژانس تحت نفوذ و کارشکنی کشورهای اروپایی، اسرائیل و امریکا رویکردی خصمانه در قبال ایران در پیش گرفته و مدعی نیاز به همکاری بیشتر از سوی ایران شده است. آن هم در شرایطی که کشور ما بیشترین میزان همکاری را با این نهاد بینالمللی داشته و بسته شدن دو پرونده از 4 پرونده موجود هم نشان دهنده رویکرد مثبت ایران است.
جزئیات:
#روزنامه ایران